Antibacterial Effect and Potency of Jamaican Cherry Leaves (Muntingia calabura L.) as Feed Additive for Antibiotic Growth Promoter Alternative in Animals

Anak Agung Gede Fandhiananta Widyanjaya, Anak Agung Gede Jayawardhita

Abstract

Antimicrobial resistance is one of the greatest health challenges in the world. The unwise use of Antibiotic Growth Promoter (AGP) in livestock is one of the factors that triggers the increase in the incidence of antimicrobial resistance. In an effort to anticipate the negative impact of using antibiotics, alternative materials are needed to replace AGP. From those various problems, this paper aims to provide information on the use of phytogenic feed additives as natural antibacterials that have the potency as an alternative AGP. Based on the results of various studies, Jamaican cherry leaf extract has the ability to inhibit the growth of various bacterial species in vitro. Various phytochemical test results showed that Jamaican cherry leaves contain several types of phenolics, flavonoids, tannins, and saponins that have antibacterial effect.  The addition of Jamaican cherry leaves to feed was able to increase the value of digestibility, carcass weight, egg production, and protein content of meat. Therefore, Jamaican cherry leaf (Muntingia carabula L.) has the potency to be used as feed additive to replace AGP.

Keywords

Antibiotic growth promoter; antimicrobial; resistance; Jamaican cherry leaves

Full Text:

PDF

References

Arum YP, Supartono, Sudarmin. 2012. Isolasi dan Uji Daya Antimikroba Ekstrak Daun Kersen (Muntingia calabura). Jurnal MIPA. 35(2): 165-174.

Bari SB, Mahajan B.M. Surana S.J. 2008. Resistance to antibiotic: A challenge in chemotherapy. Indian journal of pharmaceutical education and research.

Burch, DGS. 2000. Antimicrobial sensitivity pattern of UK chicken isolates. Dipresentasikan di European Association of Veterinary Pharmacology and Toxicology Congres.

Dewi AAS, Widdhiasmoro NP, Nurlatifah I, Riti N, Purnawati D. 2014. Residu Antibiotika pada Pangan Asal Hewan, Dampak dan Upaya Penanggulangannya. Buletin Veteriner. 26(86).

Donkor ES, Newman MJ, Yeboah-Manu D. 2012. Epidemiological aspects of non-human antibiotic usage and resistance: implication for the control of antibiotic resistance in Ghana. Tropical Medicine and International Health. 17(4): 462-468.

Gunawan RA, Sarwiyono, Surjowardjoyo P. 2014. Daya Hambat Dekok Daun Kersen (Muntingia Calabura L.) terhadap Pertumbuhan Escherichia Coli Penyebab Penyakit Mastitis Sapi Perah. Jurnal Fakultas Peternakan. Universitas Brawijaya.

Karlina CY, Ibrahim M, Trimulyono G. 2013. Aktivitas Antibakteri Ekstrak Herbal Krokot (Portulaca oleracea L.) terhadap Staphylococcus aureus dan Escherichia coli. Journal UNESA LenteraBio. 2(1): 87–93.

Kementerian Kesehatan Republik Indonesia. 2016. Mari Bersama Atasi Resistensi Antimikroba (AMR) [Internet]. [cited 26 November 2014]. Tersedia pada: www.depkes.go.id.

Kosasih E, Supriatna N, Ana E. 2013. Informasi singkat benih kersen/talok (Muntingia calabura L.). Balai pembenihan Tanaman Hutan Jawa dan Madura.

Kurniawan I, Sarwiyono, Surjowardojo P. 2013. Pengaruh Teat dipping menggunakan dekok daun kersen (Muntingia calabura l.) terhadap tingkat kejadian mastitis. Jurnal Ilmu-Ilmu Peternakan. 23(3): 27-31.

Krisnaningsih MMF, Asmara W, Haryadi M. 2005. Uji Sensitivitas Isolat Escherichia coli Patogen pada Ayam Terhadap Beberapa Jenis Antibiotik. J. Sain Vet. 1: 13-18.

Mahardika HA, Sarwiyono, Surjowardojo, P. 2014. Ekstrak Metanol Daun Kersen (Muntingia calabura L) Sebagai Antimikroba Alami Terhadap Bakteri Staphylococcus aureus Penyebab Mastitis pada Sapi Perah. J Ternak Tropika. 15(2): 15-22

Metzler B, Bauer E, Mosenthin R. 2005. Microflora management in the gastrointestinal tract of pigs. J Anim Sci. 18(9): 1209 – 1362.

Meutia N, Rizalsyah T, Ridha S, Sari MK. 2016. Residu Antibiotika Dalam Air Susu Segar yang Berasal dari Peternakan di Wilayah Aceh Besar. Jurnal Ilmu Ternak. 16(1): 1-5.

Noor SM & Poeloengan M. 2014. Pemakaian Antibiotika pada Ternak dan Dampaknya pada Kesehatan Manusia. Lokakarya Nasional Keamanan Pangan Produk Peternakan.

Nurwantoro Y & Resmisari B. 2004. Pengaruh perendaman jus daun sirih (Piper Betle LINN) terhadap jumlah bakteri pada telur itik. Journal Indonesia Tropic Animal Agriculture. 3: 156-160.

Prasetyanti DR, Budiarti C, Harjanti DW. 2016. Efektifitas Daun Kersen (Muntingia calabura L.) dalam Menurunkan Jumlah Bakteri dalam Susu dan Peradangan Pada Ambing Sapi Perah. Jurnal Ilmu-Ilmu Peternakan. 19(1): 10-16.

Sari CIP. 2012. Kualitas minuman serbuk Kersen (Muntingia calabura L.) dengan variasi konsentrasi maltodekstrin dan ekstrak kayu secang (Caesalpinia sappan L.). [Skripsi]. [Yogyakarta (Indonesia)]: Fakultas Teknobiologi, Universitas Atma Jaya.

Sinaga S. 2011. Pemberian Curcumin dalam Ransum Babi Sebagai Pengganti Antibiotik Sintetis Untuk Pemacu Pertumbuhan. [Disertasi]. [Bogor (Indonesia)]: Institut Pertanian Bogor.

Sinurat AP, Bahri S, Muharsini S, Puastuti W, Priyanti A, Nurhayati IS, Priyono. 2017. Kebijakan Pengendalian Penggunaan Antibiotic Growth Promoters dan Ractopamine dalam Mendukung Keamanan Pangan Nasional. Bogor: Pusat Penelitian Dan Pengembangan Peternakan.

Sudigdoadi S. 2017. Mekanisme Timbulnya Resistensi Antibiotik Pada Infeksi Bakteri. Bandung: Bagian Mikrobiologi Fakultas Kedokteran Universitas Padjadjaran.

Utami EK 2012. Antibiotika, Resistensi, dan Rasionalitas Terapi. Saintis. 1(1): 124-139.

Wijaya MF. 2011. Residu Antibiotik pada Daging Ayam dan Sapi dari Pasar Tradisional di Provinsi Jawa Barat. [Skripsi]. [Bogor (Indonesia)]: Fakultas Kedokteran Hewan Institut Pertanian Bogor.

Yenny & Herwana E. 2007. Resistensi dari bakteri enterik: aspek global terhadap antimikroba. Universa Medicina. 26(1): 46-56.

Zahara M. & Suryady. 2018. Kajian Morfologi dan Review Fitokimia Tumbuhan Kersen (Muntingia calabura L). Jurnal Ilmiah Pendidikan dan Pembelajaran. 5(2): 69-76.

Refbacks

  • There are currently no refbacks.

Copyright (c)  2021 WARTAZOA. Indonesian Bulletin of Animal and Veterinary Sciences

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.